Beugelclub O.V.U.Laatste updates:

29-06 - Nieuws
22-06 - Nieuws
12-06 - Nieuws
01-06 - Nieuws
03-05 - Verslag senioren


Contactloos pinnen logo

Bezoekers:
Vandaag: 22
Gisteren: 691
Totaal: 756596


Historie


Hier kun je kiezen voor de historie van O.V.U. Kessel of voor de historie van beugelen in zijn algemeenheid.

Historie beugelsport algemeen

 

Beugelen is een volkssport uit Limburg (Zowel Nederlands- als Belgisch-) en Noord-Brabant en één van de oudste balsporten van Nederland. Verder wordt beugelen ook in Duitsland (Nordrhein-Westfalen) gespeeld en spelen enkele verenigingen uit deze Duitse deelstaat in de “Nederlandse” competitie. Echt Euregionaal dus. 

Heel globaal kun je het beugelen als volgt omschrijven: Een sport voor jong en oud! Beugelen vraagt om tactiek, behendigheid en spelinzicht. Je beugelt recreatief in tweetallen (eventueel onder begeleiding). Elk team speelt met twee gekleurde ballen van ongeveer 4 kg. Voor kinderen zijn er speciale lichtere ballen. Er zijn verschillende mogelijkheden en combinaties mogelijk met andere recreatieve bezigheden. Onderstaand onder \"Geschiedenis in het kort\" de omschrijving zoals op internet (Wikepedia) wordt weergegeven. Het bezorgersblad Distriqrant (nr. 30 februari/maart 2008) maakte het onlangs nog heel erg bont door de sport \"een soort cricket maar dan anders\" te noemen. Ook wordt achter de geschiedenis de colum van Paul van der Steen in dagblad \"de Limburger van woensdag 14 november 2007 even aangehaald. Van der Steen refereert hier aan een aantal sporten die in de loop der eeuwen als Olympische demonstratiesport aan de hele wereld werden getoond. Op ludieke wijze wordt hier aandacht gevraagd voor de (Eu)regionale sport beugelen. 
Aansluitend een artikel van 17 november 2009 over de absolute vedette van onze sport Johan Verest die op 14 november voor het eerst sedert 10 maart 2007 (49 competitiewedstrijden) weer een competitienederlaag leed. Het record blijft daardoor 58 competitiewedstrijden achter elkaar winnen en is in handen van (uiteraard) Johan zelf.
Geschiedenis in het kort.
In Haarlem schonk in 1390 Hertog Albrecht een stuk grond om er een beugelbaan op aan te leggen. In de archieven van Deventer stond in 1432 vermeld dat er werd gebeugeld aan de oever van de IJssel. Een van de eerste afbeeldingen dateert uit 1600. Een schilderij van Pieter Brueghel de Jonge toont het Beugelspel tijdens de St. Joriskermis. Ook is er een pentekening uit 1611 van Augustus von Mayerburg die het beugelspel toont voor het paleis van de ambassadeurs in Moskou. Een houtsnijwerk in het St. Anna-altaar in Kempen (Duitsland) beeldt 2 beugelende kinderen uit.
Misschien was het in het begin een spel van de adel. Al snel (1483, verordening in Deventer) werd het door het gewone volk overgenomen en groeide het beugelen uit tot een echte volkssport. Tot aan de Tweede Wereld Oorlog trof men vooral in Limburg en Brabant in elk dorp nog één of twee beugelbanen aan. Dit waren merendeels niet-overdekte banen, in de buurt van herbergen, waar men uitsluitend voor ontspanning beugelde, of toernooien speelde om hammen en worsten. In 1933 werd de Nederlandse Beugel Bond opgericht. Er worden nu competitiewedstrijden gespeeld. Het blijft een volksspel, dat hoort bij Brabant, Limburg en Belgisch Limburg.
Het spel:
Het beugelen wordt gespeeld op een baan met lemen ondergrond en een afmeting van ca 10.50 lengte en ca 5.15 meter breedte, met op 1/4 van de lengte van boven een ijzeren beugel (de poort). De bedoeling van het spel is om de bol (maximaal 4 kg in gewicht) met een slaghout (vroeger altijd een “platte” slaeger, tegenwoordig vrijwel altijd een schop) door de poort te spelen. Er wordt individueel in groepsverband gespeeld tussen twee ploegen van 5 spelers. Elke speler speelt met twee bollen, zodat er totaal 4 bollen in het spel zijn. Alle bollen worden door de respectievelijke spelers om en om gespeeld. Punten worden gescoord door de bal door de poort te spelen of de bal van de tegenstander aan de korte kant, het verst van de beugel, uit de baan te spelen.
Het spel vereist geen specifieke kracht of lichamelijke getraindheid. Spelinzicht en spelvaardigheid zijn de belangrijkste criteria. Het spel kan gespeeld worden door jong en oud en door mannen en vrouwen.

Wil je alles over de geschiedenis weten dat is het boek \"Beugelen klassieker onder de sporten\" van Jan Klerken een absolute aanrader. Dit boek is in september 2008, in een eenmalige oplage van 1000 stuks, uitgegeven ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van beugelclub de Kuiters uit Tegelen. Het is niet in de winkel te koop, maar de Nederlandse Beugelbond heeft nog enkele exemplaren beschikbaar. Wil je weten hoe je nog aan dit collectors-item kunt komen stuur dan een mailtje naar bestuur@beugelen.nl. Als je het boek eerst een keer wil inzien, stap dan binnen bij de beugelclub in je woonplaats en vraag of zij een inzage-exemplaar hebben. Een overzicht van alle beugelverenigingen met de adressen kun je vinden onder \"contact\": \"beugelbanen\".

Dat Paul van der Steen, columnist dagblad De Limburger, de ontwikkelingen in de beugelsport niet volgt moge duidelijk zijn voor iedere beugelaar die zijn column op woensdag 14 november 2007 heeft gelezen. Wél konden we met genoegen vaststellen dat onze sport eindelijk eens op de voorpagina stond vermeld.
Letterlijke tekst:
\"Opportunisme viert hoogtij in Den Haag. Slechts één vrouw biedt dapper weerstand en realiseert zich dat regeren nog altijd vooruitzien is. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken zou het „schitterend\" vinden als de Olympische Spelen van 2028 in Nederland zouden worden gehouden en trekt vierhonderdduizend euro uit voor een haalbaarheidsonderzoek.
2028 is goed gekozen. Precies een eeuw na de eerste Spelen in Nederland en ver genoeg weg om de zekerheid te hebben dat Saar Boerlage alleen nog murmelend en met rollator in verzet kan komen tegen het sportevenement.
Van der Hoevens inventiviteit staat ook garant voor andere dan alleen de traditionele locaties. Dat wordt waterpolo in de Keizersgracht en de vechtsporten in Slotervaart. Voor het schieten zal het OLS-terrein van 2028 de concurrentie aan moeten met het op dit gebied inmiddels zeer ervaren Oud-Zuid. Beugelen als demonstratiesport in Café Antiek in Baarlo zou een mooi alternatief kunnen zijn voor Limburg.
Zeker, er zullen kapers op de kust zijn voor de kandidatuur. Bij verlies kunnen we ons troosten met de Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen. En hoelang hebben we niet fijn kunnen napraten over het debacle van 1992? Mocht Amsterdam 2028 het halen, dan verdient Van der Hoeven een dertig meter hoog marmeren standbeeld in het Olympisch Stadion. Volgens de beste Griekse tradities decent bloot - nou vooruit, ze mag nog net een vosje om hebben - en met een enkele meters brede Maria-glimlach”.
• PAUL VAN DER STEEN
p.van.der.steen@mgl.nl
blog: wwwlimburger.nl

De beugelsport weer eens op de voorpagina. Geen inhoudelijke propaganda voor de sport maar een inkijk in de “zieleroerselen” van de absolute vedette van onze sport. Onderstaande regels (1) “sierden” de voorpagina van “de Limburger” van dinsdag 17 november en de 7 vragen (2) eronder stonden in de rubriek “Na de douche” in het sportkatern.
Conclusie:” Ook Johan Verest is maar een mens” al blijft onverlet dat je van bijzonder goede huize moet komen om hem te verslaan. Een reden te meer om hem te blijven zien als de sympathieke beugelaar die nooit op een onvertogen woord over leiding- of tegenstander te betrappen is en hopen dat het “tussen de oren” snel goed komt. Intussen staan de hoofdklassers in de rij om hem van een nieuw record af te houden. Immers elke sport heeft zijn helden en aan ieder tijdperk komt (vaak onverwacht) een sportief einde.
Citaat dagblad \"de Limburger\" dinsdag 17 november 2009.
(1) HELDEN - Het werd voor schier onmogelijk gehouden, maar zaterdag gebeurde het dan toch: voor het eerst in bijna drie jaar verloor Johan Verest, beter bekend als de \'Cruijff van het beugelen\', weer een partij. Verest bleef bijna vijftig wedstrijden ongeslagen. Eerder in zijn carrière slaagde hij er al eens in om 58 keer op rij te winnen. Verest vond zijn verlies vooral een mentale zaak. „ik wilde weer zo\'n reeks neerzetten. Het zat tussen de oren.\"

(2) Na de douche
1
Spreken we hier met de Johan Cruijff van het beugelen, de Michael Jordan van Helden-Panningen, de Eddy Merckx van de Peel, de Mozart van het Beugelhoes?
„Ho, ho, rustig. Ja, die termen heb ik wel eens gehoord. Over Cruijff en zo. Maar ik hoef niet zonodig op de voorgrond."
2
Johan I, je zult er toch aan moeten geloven. Gewetensvraag: wat deed jij op de historische dag 10 maart 2007?
„Pfffff. Was dat de laatste keer dat ik heb verloren? Inderdaad, het moet ergens aan het eind van dat seizoen zijn geweest."
3
Nog een gewetensvraag: wat deed jij op de historische dag 14 november 2009?
„Eerlijk is eerlijk: het was geen pech of zo, ik kon het verlies gewoon niet afwenden. Maikel Leijsten, mijn tegenstander, is een zeer goede beugelaar. Ik maakte zelf een paar beslissende fouten en dan ben je op dit niveau gezien."
4
Hoe moet ik dit in godsnaam aan mijn kinderen gaan uitleggen? Johan Verest verliezen, dat kan toch alleen op de Playstation?
„Dat is nu het grote misverstand. Iedereen denkt 'die Verest wint wel weer", maar zo werkt het niet. Ik beugel al 26 jaar, maar zelfs dan kan het zelfvertrouwen haperen. Het begon al vorige week dinsdag, toen ik terugkwam van de training. "Ik heb geen lekker gevoe", zei ik tegen m\'n vrouw. Toen ik zaterdag naar de zaal liep, zei ik het opnieuw. Ik vertrouwde het gewoon niet. Het zat tussen de oren en dat kun je bij het beugelen niet gebruiken. Ik was net niet scherp genoeg op beslissende momenten."
5
Zullen de bookmakers in Helden niet leuk vinden, je quotering was 1-1,00001. Iemand die op jouw nederlaag heeft gegokt, kan nu zelf een beugelpaleis bouwen.
„Haha, zoveel bookies zijn hier niet. Kijk, ik heb één keer eerder zo\'n mooie reeks mogen neerzetten. Bleef ik 58 wedstrijden achter elkaar ongeslagen. Nu was ik op weg naar de 50. Stiekem droomde ik ervan om die serie te overtreffen. Wellicht begon het zó te kriebelen dat me dat parten heeft gespeeld."
6
De Abramovich van het beugelen meldt zich volgens de laatste geruchten pas over een jaar of driehonderd. Kerel, had je niet gewoon een andere sport moeten kiezen? Had je nu in de Quote 500 gestaan.
„Ach, als ik voetballer was geworden, had niemand ooit van Johan Verest gehoord. En als tennisser was het ook niets geworden. Laat mij nu maar fijn beugelen. Ik ga me nu ook niet richten op een nieuwe reeks of zo. Je mag best over drie jaar weer bellen, maar ik kan je niks verzekeren."
7
Bescheiden woorden. Van een groot kampioen. „Is dat zó?"

 

De Nederlandse kampioenschappen leveren ieder jaar weer een "nieuw stukje historie" op zoals U hieronder kunt lezen. Ons streven is om dit ieder (voor)jaar te aktualiseren. 

 

Nederlandse kampioenschappen in Helden (Dagblad de Limburger 22 maart 2010).

 

De hoofdfinale van het NK Beugelen in Helden was gisteren letterlijk een “Onder Onsje”.

Met Onno van Knippen­berg (24) en Rob Geelen (17) traden twee boezemvrienden in het strijdperk die normaliter samenspelen bij beugel­vereniging Onder Ons Neer. Knippen­berg won nipt: 30-28.

Bij het woord beugelen den­ken sommigen aan een va­kantiebaantje bij Grolsch, anderen aan het populaire orthodontiehulpje voor tanden. In Midden- en Noord-Limburg kun­nen dergelijke associaties absoluut niet door de beugel. Evenmin als oneerbiedige vergelijkingen met cricket en jeu-de-boules. In deze regio weet dan ook ieder kind dat met beugelen een van Nederlands oudste balsporten wordt bedoeld. Over de oorsprong van de klassie­ker onder de volksspelen doen vele fabels de ronde. Aannemelijk is het verband tussen beugelen en soort­gelijke spelen rond 1200, zoals golf en het Franse mail, dat later in Ne­derland op de zogenaamde malieba­nen werd beoefend. Een pentekening van het beugelspel voor het paleis van de ambassa­deurs in Moskou geeft aan dat beu­gelen aanvankelijk een spel van de adel was. Al snel werd het echter door het gewone volk overgeno­men. In de buurt van herbergen speelde men toer­nooien met ham­men en worsten als hoofd­prijs. Anno he­den wordt beugelen al­leen nog in delen van Limburg, Brabant, België en Duitsland beoefend. De finales in Helden blijken zelfs een exclu­sief Lim­burgse aange­legenheid. „De hoofd­klasse, de hoogste klas­se bestaat ge­heel uit Limburg­se vereni­gingen\", zegt Wim Grommen. De speler van het tweede team van Helden is ook de voorzitter van de Nederlandse Beugelbond (NBB). Achter Grommens kennismaking met de beugelsport schuilt een amusant verhaal. „Ik voetbalde bij de veteranen van Helden op het voetbalterrein hiernaast. Na de trai­ning kwamen we hier in het clublo­kaal van HBC vaker een pilsje drinken. Op een bepaalde dag moet het erg laat geworden zijn, want de dag erna kreeg ik een mailtje waarin werd bevestigd dat ik lid was gewor­den van de beugelvereniging\", ver­telt Grommen met pretoogjes. Inmiddels is de inwoner van Hel­den verslaafd aan het beugelen. „Het is een fantastische sport, die naast speltechnische vaardigheden ook tactisch vermogen vereist. Je kunt tot je zeventigste op topni­veau spelen. In andere sporten is dat vaak 35 jaar. Beugelen kan dan ook een prima vervolg zijn op een andere sportloopbaan. Ook voor de jeugd is het een prima sport. Ik heb dan ook recent afspraken ge­maakt met het Huis voor de Sport dat bij alle toekom­stige multifunc­tionele spor­taccommo­daties in Limburg een beugelbaan wordt op­genomen. Het aantal beugelbanen in Limburg, momenteel zijn dat er 120, waarvan de helft buitenbanen, zal de komende jaren dus fors stijgen. Het elf se­nioren en vijf jeugd-teams (175 leden) tellen­de HBC is al jaren een topper in de hoogste klas­se. Niet in het minst omdat de actuele koploper in de hoofdklasse met Johan Verest (37) de Tiger Woods van het beugelen in huis heeft. Sportief wel-teverstaan! Verliezen doet de geboren Braban­der maar eens in de twee a drie jaar. Het was dan ook een dave­rende verrassing dat de thuisfavoriet in de voorrondes verloor van Tom Klerken. Die verloor op zijn beurt weer van Rob Geelen uit Neer. De zeventienjarige havo-student is wat je noemt een natuurtalent. Geelen beugelt pas drieënhalf jaar en speelt nu al zijn tweede seizoen in de hoofdklasse. En dat terwijl beugelen een echte ervaringssport is. Zo won Simon van Dongen uit Zeeland op 8 mei 2005 in Hoogeloon op de respectabele leeftijd van tachtig jaar het Nederlands kam­pioenschap. In de derde klasse, maar toch. Finalist Onno van Knippenberg is verheugd dat er in Helden twee jon­geren in de finale staan. „Beugelen heeft momenteel ten onrechte een beetje een \'oude lullen-imago\'. De 24-jarige Fontys-student Knippen­berg blijkt min of meer de leer­meester van Geelen. Grinnikend: „Nadat we als koppel een toernooi wonnen, kregen we een half var­ken als prijs. Dat heeft Rob gestimu­leerd. We trainen tegenwoordig vier keer per week samen. Er is geen andere sport, waarin je in zo korte tijd zoveel kunt leren\", meent Rob Geelen. Goeroe Johan Verest ziet desondanks Van Knip­penberg als favoriet. „Ik denk dat de ervaring van Onno de doorslag gaat geven.\" Verest krijgt gelijk. Na een bloedspannende strijd pusht Van Knippenberg de allesbeslissende bol door de beugel. In de 1e klasse werd Sir Peeters (Helden) kampioen, in de 2e klasse Christ Truyen uit Stramproy en in de 3e klasse eiste Jan Hovens uit Tegelen de 1e plaats op.  Bij de A-jeugd was Martijn Daniels uit Tegelen de sterkste en de kampioen bij de B-jeugd werd Roy Dorssers uit Helden.

 

Nederlandse kampioenschappen 2011 in Ospel.

 

„Dit is de droom van el­ke beugelaar, het hoogst haalbare.Ik ben heel gelukkig met deze prijs\", aldus een blije Wiel Knapen jr. van De Kuiters uit Tegelen die Nederlands kampioen 2011 werd in de Ereklasse van de Nederlandse Beugelbond (NBB). Voor Wiel Knapen was het zijn eerste grote prijs. De 29-jarige trucker is zo\'n 15 jaar lid van de Tegelse beugelclub. In de finale won hij nipt met 30-28 van Rob Geelen van Onder Ons uit Neer. In de Topklasse ging de titel naar Roy Geurts (33) van De Flatsers uit Baarlo. Roy Geurts: „Drie jaar gele­den stopte ik met beugelen om meer tijd te krijgen voor de op­bouw van een gezin en mijn hobby autocross. Nu staat beugelen weer op nummer een\". Voorheen was hij ooit kampioen in de derde klasse van het district Noord. Nu in de finale wist hij in twintig minuten Ben Huys (ODL-Kronenberg) met 20-30 van de baan te spelen. Een forse nederlaag voor Huys (61): „In de finale kon ik mij niet voldoende oppeppen. Het was ge­woon op, zeker toen ik al meteen begon met een misser op de ring\". De persoonlijke Nederlandse kampioenschappen werden voor het eerst in een andere opzet ge­speeld. Voorheen had elke klasse zijn kampioen. Nu is op basis van de resultaten in het voorgaande sei­zoen een spelersranking gemaakt. De hoogst geklasseerden zijn onder­gebracht in de Ereklasse. Dit systeem bevordert dat de sterkste spelers elkaar eerst treffen aan het einde van het toernooi. De titelstrijd was dit weekeinde in Ospel, organisatie Beugelclub \'t Kloeëster en de NBB. De kampioenen:

 

 

Ereklasse.

 

 

 

 

1. Wiel Knapen jr, De Kuiters-Tegelen,   

 

2. Rob Geelen, Onder Ons-Neer.

 

Topklasse. 

 

1. Roy Geurts, De Flatsers-Baarlo,

 

2. Ben Huys, ODL-Kronenberg.

 

Runner Up.   

 

1. Paul Bots, Meyel,

 

2. Jochen Op \'t Roodt, St Agatha-Grathem.

 

Jeugd tot 14 jaar

 

1. Luck Slijpen, HBC-Helden,

 

2. Daan van Leeuwen, HBC-Helden.

 

Jeugd vanaf 14 jaar

 

1. Reneé Coenen, De Knippers-Melderslo,

 

2. Bob van Nienhuys, HBC-Helden.

 

Nederlandse kampioenschappen 2012 in Meijel.

 

VERRASSING Johan Verest in spannende finale onderuit tegen Marco Caris

 

Favoriet redt het niet op NK beugelen

 

door onze verslaggever

 

BEUGELEN - Marco Caris heeft bij het NK beugelen in Meijel de finale in de ereklasse op zijn naam geschreven. De beugelaar van Ons Genoegen uit Ell was in een uiterst spannende eindstrijd met 30-28 te sterk voor lohan Verest. De topper van HBC Helden was in de competitie nog ongeslagen en startte daarom als favoriet aan het kampioenschap. In de halve finale bracht Rob Geelen van BC Onder Ons uit Neer (de af,gelopen twee jaren verliezend finalist) Verest al aan het wankelen, maar de favoriet stootte met 30-24 door naar de eindstrijd. Caris moest in zijn halve finale ook een achterstand wegwerken tegen iemand van BC Onder Ons. Onno van Knippenberg boog met 30-20 het hoofd. De finale kon vervolgens alle kanten op. Verest, die al een paar jaar, wacht op zíjn zoveelste titel, greep uiteindelijk opnieuw naast het goud. Daardoor lijkt voor de levende beugellegende langzaam maar zeker een vloek te rusten op de nationale titelstrijd. Ook de finale in de topklasse kende een spannend verloop. Jan Saris van Ons Plezier (Hegelsom) rekende met 30-26 af met Henk Mertens van De Flatsers (Baarlo). De eindstrijd in de runner-up klasse kende dezelfde uitslag. Timo Versteegen (Sevenum) betrad de hoogste trede van het podium na een zege op Stefan Croonenbroek (Neer). Bij de jeugd tot 14 jaar versloeg Donné Versteegen clubgenootje Tuan Anh Nguyenm (ook) met 30-26. Bij de jeugd vanaf 14 jaar versloeg Franklin Evers (Grathem) Jeroen Daniels uit Tegelen (ook al) met 30-26 en eiste zo de titel voor zich op.

 

Bron: Dagblad \"de Limburger\" maandag 27 februari 2012.

 

 

 

Kennelijk was het verlies van Johan Verest in de finale tegen Marco zo verrassend voor de sprtredactie van de Limburger dat dit aanleiding vormde voor het artikeltje \" Na de douche\" op dinsdag 28 februari. Uiteraard onthouden wij U (ook) dit niet:

 

Ais beugelen een wereldsport zou zijn, had Johan Verest een eigen column in de Telegraaf. En zou hij Midden-Amerikaanse beugelclubs uit het slop trekken. Zó groot is Johan. Op het NK wil het de laatste jaren echter niet vlotten. Hoog tijd voor een belletje.

 

 

 

Na de douche

 

door Peter Leijsten

 

1. Johan, tijd voor een serieus gesprek. Die bijnaam van je, de\'Cruijff van het beugelen\', daar moeten we het toch eens over hebben.

 

,,Goedemiddag\".

 

2. Oh ja, goedemiddag. lk stel een kleine aanpassing voor: de \'Zoetemelk van de beugelsport\'.

 

,,Kom, zo erg is het toch ook weer niet? Ik ben in de competitie nog ongeslagen dit seizoen\"!

 

3. Allemaal leuk en aardig, maar dat laat onverlet dat het op het moment suprême nu al voor de vijfde keer op rij is misgegaan.

 

,,Dat zou wel eens kunnen ja\".

 

4. Zou wel eens kunnen? We hebben het zwart op wit: Marco Caris - Johan Verest 30-28!

 

“Dat bedoel ik niet, ik weet even niet meer hoe lang het precies geleden is dat ik voor het laatst Nederlands kampioen was. Ik weet dat ik tien titels heb, maar vraag me niet wanneer de laatste was. Dat durf ik even niet te zeggen\".

 

5. Dat klinkt wel erg nonchalant. Verzadiging?

 

“Nee, zeker niet. Ieder jaar wil ik alle 22 competitiewedstrijden spelen en winnen. En de Nederlandse titel pakken. Dat is me al een paar keer gelukt. Dit seizoen heb ik vanwege een operatie één competitiewedstrijd moeten missen. En daar baal ik dan stevig van\".

 

6. Geen 22 uit 22 en ook al geen titel na de nederlaag tegen Marco afgelopen zondag, Hij vertelde me dat het, een enorm spannende wedstrijd was waarin hij niet mocht klagen over geluk.

 

“Dat heeft Marco goed verwoord. Er waren verschillende kritieke momenten in de wedstrijd, het zat \'m daarin in centimeters en het geluk was daarbij niet aan mijn kant: Dat doet helemaal niks af aan zijn overwinning.  Marco is een hele goede beugelaar, aanvallend en attractief. Marco\'s spel is een lust voor het oog\".

 

7. Zeg, die elfde titel komt er toch nog wel hè?

 

“Ja,  zeg het maar. Ik blijf in ieder geval mijn best doen. Ik hoop dat-ie nog een keer komt\".

 

8. Hopen? Daar doen we het niet voor.  

 

“De statistieken spreken in mijn voordeel maar het zal op zo\'n dag als afgelopen zondag dan wel moeten gebeuren. Je kunt in de competitie dan wel alles winnen, rnaar als je op het NK een mindere dag hebt of een beetje pech, dan is het jammer. Over en uit\".

 

Nederlandse kampioenschappen 2013 in Kessel.

 

BEUGELEN Johan Verest (HBC) opnieuw tweede tijdens NK

 

Marco Caris (Ell) prolongeert titel

 

door Pierre Gubbels

 

KESSEL - Marco Caris van beugelclub Ons Genoegen uit Ell heeft voor de tweede keer op rij het Nederlands kampioenschap behaald in de Ereklasse van de Nederlandse Beugelbond (NBB). In de finale stond hij, evenals vorig jaar, weer tegenover Johan Verest (HBC-Helden). Na een spannende strijd tussen de beide beugelgiganten was het Caris die met 30-26 de titel wist te prolongeren. Opmerkelijk was dat de beide finalisten vooraf in de halve finale moesten afrekenen met de enige twee nog ongeslagen competitiespelers. Zo won Johan Verest nipt met 30-28 van René Ververgaard (Kuiters-Tegelen) en Marco Caris met 30-22 van Onno van Knippenberg (Onder Ons-Neer). In de topklasse ging de landstitel naar Erwin Lansbergen (Meijel). Hij won gemakkelijk met 30-18 van thuisspeler Sjra Naus (OVU-Kessel) die niet van het baanvoordeel wist te profiteren. Onder de talrijke aanwezigen die de wedstrijden bijwoonden waren Gouveneur Theo Bovens, die de opening verrichtte, en weerman Thijs Zeelen die de prijsuitreiking verzorgde. In de Runner-Up Klasse ging Dré Breukers (Onder Ons-Neer) met de overwinning naar huis. Roy Reijners (Kessenich) moest genoegen nemen met de tweede plaats.

 

Bron Dagblad \"de Limburger\" maandag 18 februari 2013.

 

Alle uitslagen op een rij:

 

 

Ereklasse Kwart Finale 57 Johan Verest Roel Ottenheim 30 24
Ereklasse Kwart Finale 59 Roel Theelen Onno van Knippenberg 22 30
Ereklasse Kwart Finale 60 Tom Klerken Rene Ververgaard 24 30
Ereklasse Kwart Finale 58 Marco Caris Erik Versteegen 30 22
Ereklasse Halve Finale 61 Johan Verest Rene Ververgaard 30 28
Ereklasse Halve Finale 62 Marco Caris Onno van Knippenberg 30 22
Ereklasse Finale 63 Johan Verest Marco Caris 26 30
Topklasse Kwart Finale 57 Bert Peeters Martin op ´t Roodt 24 30
Topklasse Kwart Finale 59 Twan Bocken Sjra Naus 20 30
Topklasse Kwart Finale 60 Freek van Doren Erwin Lansbergen 26 30
Topklasse Kwart Finale 58 Wim Janssen Timo Versteegen 30 26
Topklasse Halve Finale 61 Martin op ´t Roodt Erwin Lansbergen 20 30
Topklasse Halve Finale 62 Wim Janssen Sjra Naus 12 30
Topklasse Finale 63 Erwin Lansbergen Sjra Naus 30 18
Runner-up Halve Finale 117 Nick Gijsen Roy Reijners 24 30
Runner-up Halve Finale 118 Harry Hermans Dre Breukers 18 30
Runner-up Finale 119 Roy Reijners Dré Breukers 28 30
Jeugd 1 Halve Finale 1 Jarno Beek Carola Janssen 30 22
Jeugd 1 Halve Finale 2 Tuan Anh Nguyen Kevin Kerbel 0 30
Jeugd 1 Finale 3 Jarno Beek Kevin Kerbel 24 30
Jeugd 2 Halve Finale 13 Mitch Ramakers Dorjan Janssen 30 22
Jeugd 2 Halve Finale 14 Driek van Laer Ivo Holthuijsen 26 30
Jeugd 2 Finale 15 Mitch Ramakers Ivo Holthuijsen 30 24

 

 

 

 

NK BEUGELEN 2014 in Belfeld.

 

 

 

René Ververgaard grijpt naast kampioenschap

 

 

 

Van Knippenberg pakt titel

 

 

 

door Peter Schoeber

 

 

 

BELFELD - Onno van Knippenberg van beugeldub onder Ons uit Neer mag zich dit jaar Nederlands kampioen beugelen noemen in de Ereklasse. Hij schakelde de winnaar van vorig jaar, Marco Caris uit Ell in de halve finale uit en was na een spannende finale ook te sterk voor René Ververgaard (De Kuiters) uit Tegelen: 30-28. Het was spannend en zo hoort een finale ook te zijn\", was na afloop de reactie van Van Knippenberg. We kregen allebei kansen om te winnen. Aan het einde kon ik zijn speelballen goed vastzetten en de partij uitmaken. Waar de 28-jarige winnaar glunderde om zijn tweede nationale titel stond tegenstrever René Ververgaard zijn teleurstelling te verbijten. Natuurlijk had ik liever willen winnen, ik stond ook op voorsprong, maar maakte halverwege de partij fouten waardoor Onno weer bijkwam. Hij heeft de partij goed uitgespeeld. In de halve finale had de éénmalig Nederlands kampioen uit Tegelen een andere favoriet Johan Verest uit Helden, uitgeschakeld. De tactische partij tussen beide defensief spelende beugelaars duurde liefst één uur en werd daarmee een lange zit voor het aanwezige publiek op de nieuwe beugelbaan van DOS in Belfeld. \"Ze beugelen niet om te winnen, maar om niet te verliezen\", was een mening uit het publiek. Tienvoudig Nederlands kampioen Johan Verest van HBC Helden had in Belfeld moeite met de baan, die stroef liep.  Je moet oppassen dat de ballen niet gaan vastlopen in het gezeefde grid (ondergrond, gewassen en gezeefd zand, red). Daar hou je zeker rekening mee.\" In de topklasse ging de titel naar Arie Sikes (Kronenberg), die met 30-28 Iac Naus jr (Kessel) van de zege afhield. In de runner-up klasse werd Ben Vissers (Tegelen) eerste. Ivo Holthuysen (Kuiters Tegelen) pakte de titel bij de jeugd tot 14 jaar en Dani Reijnders (HBC Helden) was de sterkste bij de jeugd vanaf 14.

 

NK BEUGELEN 2015 in Kronenberg.

 

Verest pakt nationale beugeltitel

 

Door onze correpondent

 

KRONENBERG - Johan Verest heeft de Nederlandse titel beugelen in de wacht gesleept. In een spannende finale versloeg de speler van Helden Onno van Knippenberg; die de, titel vorig Jaar op zijn haam schreef 30-26. In de Topklasse werd Ton Tiesen van Sevenum kampioen. Hii verloeg Hay Manders (Helden) in de finale met 30-20. Ger van Helden (Baarlo) werd kampioen van de Runner up-klasse. Hij bleek in de finale te sterk voor Annet Huys van de organiserende club Kronenberg: 30-28.

 

 

 

door Mayke Wijnen

 

De voorzitter van ODL Kronenberg geeft het eerlijk toe: het beugelen heeft het stempel oubollig te zijn. Jarenlang liep hij tenslotte zelf met dat vooroordeel rond. Maar sinds hij dat opzij zette, is hij verknocht aan de sport. “Die man daar,\" preses Ari Sikes wijst naar de zijkant van de beugelbaan waar zo\'n vijftig liefhebbers de finale van het NK bij de jeugd volgen. “Dat is de oud-voorzitter. Met zijn dochter ga ik al 24 jaar mee.\" Sikes lachte eerst wat vooringenomen - en binnensmonds bij de schoonfamilie aan de keukentafel - over de sport die hij niet kende. Dat deed hij ook toen aan diezelfde tafel elf jaar geleden het aanstaande koppeltoernooi bij ODL Kronenberg ter sprake kwam. Of dochter Eveline en haar vriend Ari mee wilden doen, vroeg de voorzitter van destijds. “Het antwoord was nee, maar om aardig te doen, lieten we ons overhalen\". Een beugelaar speelde met een niet-beugelaar tegen eenzelfde koppel. Wat bleek: het koppeltoernooi deed het ledenaantal bij ODL bijna verdubbelen. Hét probleem blijft echter de jeugd, dat veel keuze uit sporten heeft.

 

Daar is de finale bij de jeugd deze zaterdagavond het perfecte voorbeeld van. Waar de twee jeugdige finalisten zich in het zweet werken om de bal door de beugel te krijgen, buigen met name mannen van middelbare leeftijd zich aan de zijkant over de baan. ]eugd die beugelt, is meestal door zijn (groot)-ouder meegenomen naar de baan. De Nederlands kampioen van 2015, Ivo Holthuysen, bijvoorbeeld. Zijn opa, vader, moeder en zijn stiefbroer en -zus beugelen. En Ivo is op zijn elfde al voor de tweede keer achter elkaar Nederlands beste tot zestien jaar. “Het doordoen (de bal door de beugel spelen red.) kon misschien wat beter\", aldus de kampioen uit Tegelen over het duel. Hij vindt het jammer dat er niet meer jeugd meedoet en ziet kansen. “Als het goed weer is en er zijn straatspelen zouden ze een nepbeugelbaan kunnen neerzetten”. Want je moet een keer gebeugeld hebben en dan ben je om. De sport is tactisch en vergt wat nadenken waardoor het spel langdradig oogt. Het langdradige wordt vanaf komend seizoen weggenomen als de bond een tijdslimiet (waarschijnlijk van een minuut) gaat instellen; een stap naar sneller spel meer attractiviteit en dus meer erkenning. Al was niets nog zo succesvol als een koppeltoernooi. Wellicht moet de huidige voorzitter het voorbeeld volgen van de oud-voorzitter: “Er eentje organiseren”.

 

NK beugelen 2016 in Stramproy.

 

Beugel-Messi nu live via internet.

 

Een gloednieuwe baan, een innovatief scorebord en alle partijen live te volgen via internet. Maar aan het einde van het liedje wint Johan Verest gewoon weer het NK beugelen.

 

Nationale titel ereklasse voor Johan Verest

 

 

 

Door Nick Bruls

 

Twaalf jaar is hij en de eerste die zich deze zondag Nederlands kampioen beugelen mag noemen. Ivo Holthuijsen speelt in de finale tegen zijn oom Rob van de Ven (32), geeft niks om aanzien in de familie en knikkert hem van de baan. Om vervolgens, wars van steralllures, de gloednieuwe baan te gaan harken in Stramproy. Dat is wel een dingetje, dat nieuwe onderkomen van de plaatselijke beugelvereniging. Tot halverwege vorig jaar speelde de BC nog in de stal van een boerderij. Wat gezien de historie van de sport een prima plek was. In het kort: beugelen stamt uit de middeleeuwen en is daarmee één van de oudste balsporten. Alles wat je nodig had was een ronde kei en een beugel, dus nog gemakkelijk uit te voeren ook. In de weinige vrije tijd die ze hadden was het een leuke afleiding. Alleen kwam enige tijd geleden het bericht tot Stramproy-voorzitter dat de eigenaren van hun baan een woning in de stal wilden gaan maken.

 

.Dus moesten we iets anders\", zegt Sjef Mans. “Gelukkig hadden we wat gespaard door de jaren heen. Sponsors, crowdfunding onder de eigen leden en wat overheidssubsidie maakten deze zaal, pal naast de sporthal, boogschietbaan en voetbalvelden, mogelijk. We hebben \'m vervolgens met allemaal mannen dik in de AOW-leeftiid gebouwd”, aldus de voorzitter met een twinkeling in zijn ogen. Pronkstuk is het scorebord. Een televisiescherm, dat is geschakeld met het internet zodat iedereen vanuit z\'n luie stoel, indien gewenst, live elke wedstrijd in Stramproy op de voet kan volgen. Dat kost misschien twee toeschouwers in de zaal, maar dan heb je ook wat. De omstandigheden vernieuwen, de uiteindelijke winnaar blijft hetzelfde. Na de partij waarin de jonge Ivo ziin oom versloeg volgen nog vier finales in de lagere klassen voordat het tijd was voor het echte vuurwerk: Patrick Bovee tegen Johan Verest in de Lotto Ereklasse. Wat Messi is voor het voetbal, O\'Sullivan voor het snooker en Kasparov voor het schaken, is Johan Verest voor het beugelen. Op de website van de bond vinden we hem terug onder het kopje: “Zij schreven geschiedenis”. Een absolute grootheid dus, die al twaalf (11 volgens onze archieven: webmaster OVU) keer het NK op zijn naam schreef. Zijn prestaties worden uit eerbied enkel op fluistervolume uitgesproken. Verest komt oorspronkelijk uit Heeze, waar hij met een hele groep van zijn eigen generatie met beugelen begon. “Toen stopte de één na de ander. Aangetrokken door het fanatisme in Noord Limburg ben ik vervolgens naar Helden verhuisd”. Intussen is hij ruim dertig jaar actief en maakt zich op voor weer een finale. “Gestrest als een deur” vertrouwt Johans vrouw Gerrie ons toe. Johan en Gerrie zijn aan elkaar gekoppeld door gemeenschappelijke vrienden. “Die man verdient grof geld met beugelen, maakten ze me wijs”, zegt Gerrie. “Dat vond ik mooi meegenomen. Wist ik veel dat je van deze sport niet rijk wordt”. Ook zonder veel geld vond ze hem leuk genoeg. Twaalf jaar geleden trouwden ze. “Maar de datum van het huwelijk werd destijds aangepast aan het beugelschema. Kom hem niet aan het beugelen”. Verest drinkt een colaatje en ijsbeert verder. Het is dat zijn tegenstander eveneens op zijn benen staat de trillen van de spanning, anders waren hem de zenuwen wellicht fataal geworden. Nu maken beide heren de nodige foutjes en kan Verest “gewoon” zijn 12e titel pakken, al gebeurt dat wel met het kleinst mogelijke verschil: 30-28. “Blijkbaar is er geen middel tegen die spanning van mij”.

 

Ook de voorzitter van de organiserende vereniging kende een zekere stress. Zou zijn baan in de smaak zijn gevallen? Verest: “Zeker. Veel banen hebben allemaal hun eigen nukken, maar deze kent geen oneffenheden en de banden “plakken” precies goed genoeg. Bovendien zit de beugel niet te vast. Vergelijk het met een dartswedstrijd waarbij de deur op een kier staat. Millimeters maken het verschil. Zo is dat bij het beugelen ook. Het ijzer moet iets meegeven. “Staan ze in beton gegoten, is het een stuk lastiger die bol er doorheen te krijgen. Prima baantje.

 

 

 

 


LOTTO-EreklassePatrick BoveeTegelenJohan VerestHelden28-30EERSTE klassePatrick HolthuysenTegelenJos JanssenMaasbree30-24TWEEDE klasseNorbert OstermannGrefrathToine HobusNeer26-30 DERDE klasseHarrie van den BoomLoosbroekEric HebbenBaexem30-22VIERDE klasseKevin SchuermansBreePiet DingsBelfeld30-18VIJFDE klasseRob van de VenTegelenIvo HolthuijsenTegelen28-30


 

 

Bron: Dagblad \"de Limburger\" maandag 18 januari 2016.

 

NK Beugelen 2017 in Maasbree.

 

Johan Verest pakt derde beugeltitel op rij

 

ONZE CORRESPONDENT

 

Johan Verest van BC Helden heeft voor de derde achtereenvolgende keer de titel van de NBB persoonlijk in de Lotto-Ereklasse gewonnen. In de finale versloeg de oude en nieuwe kampioen Neer-speler Onno van Knippenberg: 30-20. Verest bereikte de finale na een overtuigende zege op Rob Geelen (Neer). Ook Marco Caris van Ell strandde in de halve finales. In de eerste/tweede klasse ging de titel naar de jeugdige beugelaar Roy Reiners van BC Grathem, die in de finale Sjra Naus van BC Kessel nipt versloeg met 30-28. In de derde klasse ging Ger Peeters van BC Belfeld met de eindoverwinning naar huis. Hij won de finalewedstrijd van Gerard Lemmers van BC Schijndel. De titel in de vierde/vijfde klasse ging naar beugelaarster Hannelore Osterman van BC Grefrath. Zij was in de finale te sterk voor Mart Duijf (BC Maasbree). De finales werden gespeeld in de nieuwe locatie van BC Maasbree.

 

Bron: Dagblad “de Limburger” editie Venlo maandag 16 januari 2017

 

Van Knippenberg tweede op NK beugelen

 

Onno van Knippenberg is als tweede geëindigd op het NK beugelen. De speler van BC Neer verloor in de finale van de oppermachtige Johan Verest van BC Helden met 30-20, die voor de derde achtereenvolgende keer de titel pakte. In de eerste/tweede klasse ging de titel naar de jeugdige beugelaar Roy Reiners van BC Grathem, die in de finale Sjra Naus van BC Kessel nipt versloeg met 30-28.

 

Bron: Dagblad “de Limburger” editie Roermond maandag 16 januari 2017

 

Alle uitslagen op een rij:

 

 


Halve finalesLEKRob GeelenNeer Johan VerestHelden28-30VKAnnet HuijsKronenberg Hannelore OstermannGrefrath12-30EKBen VissersTegelen Roy ReijnersGrathem14-30DKGerard LemmersSchijndel Jos CootjansMaasbree30-28VKHenk LodewijkGrathem Mart DuijfMaasbree20-30EKTwan BockenStramproy Sjra NausKessel26-30DKGer PeetersBelfeld Rene MolemansBree30-24LEKMarco CarisEll Onno van KnippenbergNeer24-30    FinalesVK Hannelore Ostermann Grefrath  Mart Duijf Maasbree30-28DK Gerard Lemmers Schijndel  Ger Peeters Belfeld28-30EK Roy Reijners Grathem  Sjra NausKessel30-28LEK Johan Verest Helden  Onno v KnippenbergNeer30-20


 

 

bron http://www.beugelen.nl/nk-persoonlijk/2017/finales-maasbree-1512017 

 

NK BEUGELEN REPORTAGE

 

Er zullen altijd Kuiters en Flatsers zijn

 

Beugelen is meer dan 600 jaar oud en staat als enige Nederlandse sport op de erfgoedlijst van traditionele sporten. Om het voortbestaan van het nobele balspel voor de komende eeuwen te verzekeren, wordt er vooral in Limburg driftig gemoderniseerd. En gezocht naar leden.

 

HANS STRAUS

 

U zoekt een sport waarbij u de nationale top zowat kunt aanraken vanaf de speelrand? Dan is beugelen iets voor u. In de moderne beugelarena van De Treffers in Maasbree vergaapten afgelopen weekeinde tientallen bezoekers zich aan de nationale kampioenschappen. Voor wie nooit in een beugelzaal is geweest: de bar bevindt zich eigenlijk meteen aan de rand van het speelveld. De consumpties staan letterlijk op de beugelbak. De kans dat een goed glas door een geflatste bal, toch dik vier kilo zwaar,  omver wordt gestoten, is echter te verwaarlozen.  De sport, die met enige fantasie een kruising tussen cricket, jeu de boules en biljarten genoemd kan worden, vergt naast behendigheid en balgevoel vooral een goede strategie. Slechts wanneer er van afstand door de beugel wordt gespeeld met de bijna een meter lange schop, is kracht vereist. Bij het spel achter de ring komt vooral een scherp inzicht goed van pas. Het blokkeren van de tegenstander is net zo belangrijk als het scoren zelf. Historisch gezien is het nobele balspel beugelen onlosmakelijk verbonden met vertrouwd klinkende clubnamen als de Flatsers, de Kuiters en Ons Genoegen. En met gelagkamers en herbergen. In de hoogtijdagen van de sport in de eerste helft van de twintigste eeuw werd er overal bij uitspanningen langs handelsroutes gebeugeld. Voerlui, kooplieden en andere stamgasten speelden om een sigaar of een goed glas. Van darts had nog nooit iemand gehoord.

 

Jeugdleden

 

Deze wetenswaardigheden komen van Jan Klerken, de kroniekschrijver van de Nederlandse Beugelbond (NBB). De 73-jarige Tegelnaar is bezig aan zijn tweede boek over de sport. Het eerste genaamd \'Klassieker onder de sporten\' is geschreven in 2008 en voorzien van fantastische illustraties. Het is een puur historisch werk. In het tweede is plek ingeruimd voor anekdotes. Zoals het verhaal uit 1905 dat zich in Eerde in Brabant afspeelde. „Daar stond op een gegeven moment het hele dorp te vechten op de beugelbaan\", zegt Klerken lachend. Daar komt het in Maasbree bij het NK niet van. Daar is de toon eerder sombertjes, want de waarnemend voorzitter van de bond maakt voor de finales gewag van een tekort aan bestuursleden en achteruit boerende ledentallen. Waarnemend secretaris en penningmeester Anton van Deursen van de NBB weet daar alles van. De 51-jarige Ospelnaar zegt dat de bond met 1270 leden de laatste jaren redelijk stabiel is gebleven, maar spreekt bezorgd over het aantal jeugdleden. „Twee jaar geleden is de jeugdcompetitie geschrapt. We hebben nog maar zo’n zestig a zeventig jeugdleden.” Dus gaat het vizier richting de dertigers die na een actieve periode in bijvoorbeeld het amateurvoetbal de beugelbak weer opzoeken. \"Zeker nu we in dorpen als Beesel, Maasbree en Stramproy nieuwe accommodaties hebben bij of in sportparken. Die clubs zien het ledental groeien. Kijk maar naar Maasbree, daar is de club van 50 naar 75 leden gegroeid sinds in 2015 de nieuwbouw is geopend bij de voetbalvelden.” Maar er is meer. De bond kijkt in overleg met de verenigingen naar de mogelijkheid om de ondergrond van bestaande beugelbakken te moderniseren. Van leem met grit naar kunstgras. Klerken: „In de nieuwe indooraccommodaties zorgt het stof voor veel poetswerk en schade. Ik ben ervan overtuigd dat kunstgras de toekomst is. De topspelers willen er nog niets van weten, maar die zullen juist het eerst wennen aan de remmende werking van kunstgras.”

 

Live op website

 

En verder? Via de website van de bond is het scoreverloop van competitiewedstrijden live te volgen. En kan er bij de bond een mobiele beugelbaan worden gehuurd. Ook is er een succesvolle dagcompetitie gestart. Maar of dat de gewenste verjonging met zich mee zal brengen? Jan Klerken kan alleen maar hopen. „We zien steeds meer mensen die op recreatief niveau spelen. Over de grens in Duitsland zie je op buitenbanen steeds meer volk. Als competitiesport heeft beugelen het moeilijk, maar recreatief groeit het.” Echt op niveau wordt beugelen eigenlijk alleen nog in Noord- en Midden-Limburg beoefend. Daarom hebben de Brabantse, Duitse en een enkele Belgische verenigingen zich bij de NBB aangesloten. „Ooit waren Venlo en later Roermond beugelbastions, maar daar zitten nu geen verenigingen meer die competitie spelen. De sport is nu vooral nog populair in het buitengebied. Van een tijdverdrijf voor welgestelden en zelfs adellijken is het een sport voor het platteland geworden. Misschien dat daarom beugelen nooit echt is doorgedrongen tot Zuid-Limburg. Er waren banen tot in Holtum en Elsloo. Zelfs in Valkenburg. Er is in het zuiden echter nooit een competitie opgestart, dus is de sport er nooit geworteld.” De finale in Maasbree geeft dat goed weer. In de hoogste klasse strijden Johan Verest (44) uit Helden en Onno van Knippenberg (30) uit Neer om de hoogste eer. Titelgrossier Verest wint.

 

Bron: Dagblad “de Limburger” dinsdag 17 januari 2017

 

Woensdag 18 januari 2017 stond in het sportkatern van dagblad “de Limburger” als 2e onder de kop TOPS & FLOPS:

 

Johan Verest

 

De Messi van het beugelen flikte het zondag weer. Opponent in de NK-finale Onno van Knippenberg probeerde het voor de vorm natuurlijk wel, maar tegen “beugeltsaar” Verest is geen kruid gewassen.

 

NK Beugelen 2018 in Helden

 

In eigen Beugelhoes is Johan op zijn best

 

En dat is nummer veertien! Johan Verest is gistermiddag wederom Nederlands kampioen beugelen geworden. De torenhoge favoriet deed wat hij moest doen: winnen van Marco Caris.

 

HELDEN

 

DOOR TIM COX

 

Driemaal is scheepsrecht. Zeker voor Johan Verest. Hij wint dan wel zijn veertiende titel, maar in 2012 én 2013 zag hij die aan zijn neus voorbij gaan. Wie de boosdoener was die hem van twee titels afhield? Niemand minder dan Marco Caris, de tegenstander in de finale van gistermiddag. Maar nu won Verest wel van de beugelaar van Ons Genoegen uit Ell. „Het lukte Marco voorheen maar niet om te winnen van mij. En toen plots wel. Ook nog eens twee jaar achter elkaar”, keek Verest even terug in de tijd. „Maar we beugelen al dertig jaar samen en zijn elkaar al zo vaak tegen gekomen, dan denk je echt niet aan de partijen die je tegen elkaar gespeeld hebt.” Toch nam Verest gistermiddag een soort van revanche voor die twee misgelopen titels. De 45-jarige Brabander was de sterkste in de spannende finale van de Lotto-ereklasse: 30-26. „Hoe vaak ben je nu al achter elkaar Nederlands kampioen geworden? Iets te vaak”, grapte Caris richting Verest, die zijn vierde nationale titel op rij behaalde. De geboren Brabander deed voor de 28e keer mee aan het Nederlands kampioenschap. Precies de helft daarvan won hij dus. „Ik wist het zelf niet, maar ze hebben me wijsgemaakt dat ik nu één op twee loop”, vertelde de bescheiden winnaar. Het Nederlands Kampioenschap werd dit jaar gespeeld in het Beugelhoes in Helden, de thuisbasis van HBC én Verest. Daar haalde hij zelf veel voordeel uit, al had hij het toch lastig tegen viervoudig kampioen Caris. De beugelaar uit Ell is een echte angstgegner van de veertienvoudig wereldkampioen. Dertig jaar geleden was dat wel anders. „Toen had ik te veel respect voor hem”, meent Caris. „Gelukkig is dat nu iets minder. We kennen elkaar heel goed en zijn de beste vrienden. Dus volgend jaar proberen we het gewoon weer om in de finale te komen. Al wordt het misschien wel een beetje eentonig voor de rest...” Daar heeft de verliezend finalist een punt. Van de laatste zeven titels wonnen Verest en Caris er immers samen zes.

 

Omdat onze bron, dagblad “de Limburger” van maandag 15 januari 2018, zoals wel vaker, geen aandacht aan de lagere klassen besteedt geven wij onderstaand een overzicht van de uitslagen van alle klassen die we vonden op http://www.beugelen.nl/nk-persoonlijk/2018/finales de officiële website van de Nederlandse BeugelBond (NBB).

 

 


Halve finales     Lotto-Ereklasse 1Hem HendrixMaasbreeMarco  CarisEll 26-302e  Klasse 1Lars  MoorenHegelsomPeter vd EertweghEll 30-241e klasse 1Ben  VissersTegelenSander  MaassenHelden 30-164e klasse 1Kevin DaemsMeijelMart HendrixMaasbree 30-18Lotto-Ereklasse 2Wiel MennenEllJohan VerestHelden 24-302e  Klasse 2Gui SonnemansMaasbreeRalf BeurskensGrefrath26-301e klasse 2Roy  GeurtsBaarloIvo  HolthuijsenTegelen28-304e klasse 2Rob vd VenTegelenJan HovensTegelen28-30 3e klasse 1Peter  PeetersMaasbreeWiel  JanssenMeijel28-303e klasse 2Sjef  MansStramproyCarola  JanssenGrathem28-30finales     5e klasseGeert  BeurskensHeldenSjaak  VerbongMaasbree 30-244e klasseKevin DaemsMeijelJan HovensTegelen 14-303e klasseWiel JanssenMeijelCarola JanssenGrathem 20-302e klasseLars Mooren HegelsomRalf BeurskensGrefrafh 22-301e klasseBen VissersTegelenIvo HolthuysenTegelen 30-28Lotto-EreklasseMarco Caris EllJohan VerestHelden 26-30


 

 

NK Beugelen 2019 te Kessel

Finale 2018

DOOR NICK BRULS
NEER/TILBURG
De hegemonie is doorbroken. Vier jaar op rij legde beugelgoeroe Johan Verest –
koning van schop en bol – beslag op de Nederlandse titel, maar afgelopen zondag
moest hij zijn meerdere erkennen in Rob Geelen, die in Tilburg woont, maar nog
steeds speelt in de plaats waar hij opgroeide: Neer. Eén foutje aan het eind was funest
voor Verest. „De voorsprong die ik toen pakte, hield ik vast”, zegt Geelen over zijn
succes. „Het was een lange wedstrijd, op momenten saai. Meer tactisch dan

Rob Geelen regeert op baan en aan bestuurstafel

Rob Geelen (26) is in hoogst eigen persoon de toekomst van de beugelsport. Hij werd zondag Nederlands kampioen en is de beoogd voorzitter van de nationale bond.

DOOR NICK BRULS / dagblad de Limburger  - Foto: Jan Klerken

NEER/TILBURG

De hegemonie is doorbroken. Vier jaar op rij legde beugelgoeroe Johan Verest –koning van schop en bol – beslag op de Nederlandse titel, maar afgelopen zondag moest hij zijn meerdere erkennen in Rob Geelen, die in Tilburg woont, maar nog steeds speelt in de plaats waar hij opgroeide: Neer. Eén foutje aan het eind was funest voor Verest. „De voorsprong die ik toen pakte, hield ik vast”, zegt Geelen over zijn succes. „Het was een lange wedstrijd, op momenten saai. Meer tactisch dan spectaculair, zonder veel risico. Daar was het te spannend voor. Ik won uiteindelijk met 30-28 en werd bedolven onder de positieve reacties. Het werd me echt gegund. Mensen weten hoe fanatiek ik ben.”

Psychologie

Geelen speelt nog wekelijks competitie voor Neer, al is hij sinds zijn studententijd woonachtig in Tilburg. Na zijn opleiding psychologie bleef hij in het Brabantse wonen. Vrienden en collega’s die hij probeert uit te leggen wat zijn hobby is, kijken vreemd op. Beugelen? „Dat kennen ze hier totaal niet. Het is lastig uit te leggen, maar over het algemeen reageren ze geïnteresseerd.” Dat ze nog nooit van de sport gehoord hebben, is zo gek niet. Beugelen wordt slechts beoefend in Midden- en Noord-Limburg, een beetje in België, een beetje in Duitsland en een beetje in het zuidoosten van Brabant. Vandaar ook dat Geelen elk weekeinde terugkeert in Neer, bij zijn club Onder Ons om precies te zijn. „In het eerste studiejaar sloeg ik wel eens een wedstrijd over, maar dan was ik zo nerveus dat ik de hele tijd appte met teamgenoten en de site met live tussenstanden open had staan. Ik kan het niet missen. De combinatie tussen tactiek en techniek maakt de sport voor mij zo speciaal.”
Met zulke toewijding is het niet vreemd dat Geelen beoogd preses is van de Nederlandse Beugel Bond. Afgelopen jaar vormde hij met vier anderen het nieuwe bestuur. „Het is inderdaad de bedoeling dat ik straks word aangedragen als voorzitter. In het bestuur zitten zowel jongeren als ouderen. Juist die mix zorgt voor een leuke dynamiek. Ieder van ons neemt zijn eigen ervaringen mee. Vanuit mijn werk ben ik veel met mensen bezig. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in ICT en zoek ik graag naar vernieuwingsmogelijkheden.”
En vooral dat laatste is nodig één van de oudste balsporten van Nederland, die teruggaat tot 1390 toen een hertog in Haarlem de eerste baan liet aanleggen. Geelen: „Beugelen werd vooral geassocieerd met de oude garde, die in donkere zalen al
bierdrinkend zijn spelletje speelt. Maar dat is niet meer. We zien steeds meer jongere spelers en de banen zijn gemoderniseerd. In Maasbree hebben ze niet zo lang geleden een prachtig nieuw lokaal in gebruik genomen en zo ook nieuwe leden getrokken.”

Videoboodschappen

Tevens een teken aan de wand: „Op het NK wordt in zes klassen gestreden. Drie winnaars waren onder de 26 jaar.” Ook het bestuur gaat met de tijd mee. Niemand die volgens Geelen principieel ‘nee’ zegt tegen vernieuwing. De voorzitter in spe zet stevig in op gebruik van moderne communicatiemiddelen. „Videoboodschappen, een app...  Maar ook ouderwets langsgaan bij verenigingen en luisteren naar hun wensen. Dat wordt als prettig ervaren. We zijn nog maar een paar maanden actief, maar er worden al concrete plannen gesmeed.”

De huidige manier van communiceren helpt ook Geelen, die immers op afstand regeert vanuit het Brabantse. De auto is snel gepakt, maar Skype opstarten gaat sneller. Voorlopig blijft dit zijn werkwijze. „We zijn op huizenjacht hier, dus het ziet er naar uit dat we in Tilburg blijven wonen.” Behalve in het weekend. Dan is Neer de place to be. „Ook voor mijn uit Leende afkomstige vriendin. Ze komt regelmatig kijken en heeft ook zelf al eens een balletje gerold. Dat ging verrassend goed.”

 

Uitslagen:

 

5e klas
Rob van de Ven Tegelen Marcel Timmermans Baexem 30-20


Thei Timmermans Baexem Martien van Enckevort Sevenum 12-30
  finale: Rob van de Ven   Martien van Enckevort   30-14
             
4e klas   Guus Vaessen Stramproy Annet Huijs Kronenberg 20-30
    Mart Duijf Maasbree Mies Jacobs Ell 28-30
  finale Annet Huijs   Mies Jacobs   30-22
             
3e klas   Har van Bilsen Baexem Gerard Lemmers Schijndel 30-22
    Kevin Daems Meijel Nico Jacobs Helden 30-24
  finale Har van Bilsen   Kevin Daems   18-30
             
2e klas   Leon Jeurninck Neer Hans Gorts Meijel 30-28
    Ivo Holthuijsen Tegelen Pascal Leenders Kessel 30-24
  finale Leon Jeurninck   Ivo Holthuijsen   26-30
             
1e klas   Frank Peeters Maasbree Wim Mertens Neer 30-16
    Chris Truijen Stramproy Pierre Ververgaard Tegelen 26-30
  finale Frank Peeters   Pierre Ververgaard   30-26
             
Lotto-ereklasse   Rob Geelen Neer Patrick Holthuijsen Tegelen 30-18
    Gerard Driessen Ell Johan Verest Helden 20-30
  finale Rob Geelen   Johan Verest   30-28

 

Je bent jong en je wil gaan... beugelen!

Maasbree7

De ‘jonkies’ van het zevende halen de gemiddelde leeftijd bij De Treffers flink omlaag. © Laurens Eggen

Beugelen een sport voor oude mannen? Bij De Treffers in Maasbree is van vergrijzing geen sprake. Integendeel, de gemiddelde leeftijd daalde dit seizoen in één klap met ruim vijftien jaar. De trendbreuk komt geheel voor rekening van het zevende team. Of is het niet meer dan een toevalstreffer?

DOOR MARCEL VAN LIER
MAASBREE

Net als vastelaovend en het schutters wezen zit beugelen in het DNA van Limburg. Het is een volkstraditie die in de zuidelijke provincies van generatie op generatie wordt overgedragen, in de regel van vader op zoon. Dat zich steeds weer een nieuwe lichting aandient, is echter geen vanzelfsprekendheid. Het zijn weliswaar zorgen voor de lange termijn, maar toch. Jonge aanwas is er nauwelijks, door gebrek aan spelers is de jeugdcompetitie al geschrapt. De vergrijzing slaat toe. Haaks op deze tendens staat de ‘vergroening’ die bij De Treffers in Maasbree aan de gang is. De doorsnee leeftijd tuimelde het afgelopen jaar van 60 naar 45 jaar. Een zeldzaamheid, aldus trainer Wim Grommen. „Zelfs hier in Peel en Maas, met zes verenigingen dé beugelgemeente van Nederland.” En hij kan het weten als oudbondsvoorzitter. Het verjongingsproces voltrok zich binnen 24 uur en was het directe gevolg van een vrijgezellenfeest. Een lokale vriendengroep bracht een paar gezellige uurtjes door in het home van De Treffers.

Scepsis

Tommy Grubben (31) moet weer lachen als hij eraan terugdenkt. „Je had die gezichten moeten zien! Wát gaan we doen? Beugelen?!” De scepsis sloeg echter al gauw om in enthousiasme. Dat gevoel was er ook een dag later nog. Daar kon zelfs de onvermijdelijke kater niks meer aan veranderen. Integendeel, met een nuchtere blik bleek beugelen nóg leuker. „Het is sowieso beter dan thuis op de bank of in de kroeg zitten”, zegt Grubben. „Iets anders deden we niet. Bovendien zien we elkaar nu ook vaker.” Het vriendenstel meldde zich en bloc aan, waardoor de beugelclub er in één klap een heel team bij kreeg. De oudste is 32, de jongste 25. „We voelen ons hier helemaal thuis”, zegt Tom Vaessen (30). Het leeftijdsverschil vormt geen enkel probleem. Het heeft zelfs voordelen. Bij andere sportclubs zouden we al tot de veteranen behoren, hier zijn we het jeugdteam van de club.” De jonkies van het zevende zijn serieus met hun sport bezig. Elke woensdag wordt er driftig geoefend. Zonder bier, benadrukt Grubben. „Beugelen is geen kroegsport, zoals veel jongeren denken. Voor de wedstrijd wordt er niks gedronken en tijdens de training is de tap gewoon dicht.” Het is een van de vele vooroordelen waar leeftijdgenoten hen mee plagen. „Och, hoe meer we voor de gek worden gehouden, hoe fanatieker we worden.”

Perspectief

Hoewel de doelstelling – hoger eindigen dan het zesde – niet is gehaald, kijken de Breetse vrienden terug op een mooi en leerzaam seizoen. Na de winterstop klommen ze van de onderste plek richting de middenmoot. Dat biedt perspectief. „Als beginnende snotneuzen werden we vaker gepiepeld, laatst nog door twee negentigers. Die lieten ons alle hoeken van de baan zien. Maar dat is nu afgelopen, we zijn geen groentjes meer!”

Bron: Dagblad “de Limburger”  10 april 2019

 

Rob Geelen prolongeert Nederlandse titel 

 

Rob Geelen heeft in Hoogeloon zijn Nederlandse titel met succes verdedigd. Op de beugelbanen van BC Hoogeloon won de beugelaar van Neer in de finale van Marco Caris (Ell). In de eerste klasse won Hay Leijsten (Kronenberg). Per klasse hadden zich vier kandidaten geplaatst via voorrondes. Na loting speelden in de ereklasse Johan Peeters (Helden) en Caris (Ell) de halve finale. Caris won in een spannende partij met 30-24. In de andere halve finale speelden met Geelen en Onno van Knippenberg twee teamgenoten van Neer tegen elkaar. Geelen won nipt met 30-28. De finale tussen Geelen en Caris werd een interessante partij waarin Geelen door een foutje van Caris de winst naar zich toe wist te trekken: 30-24. Het was de tweede titel op rij voor Geelen. In de eerste klasse won Hay Leijsten (Kronenberg) in de halve finale van Tinus Veron (Hoogeloon): 30-20. Ben Vissers (Tegelen) haalde de finale door 30-26 winst op Twan Bocken (Stramproy). In de finale was Leijsten met 30-26 te sterk voor Vissers. 

 

Speelschema Halve Finales 

Speler 1 

Speler 2 

Uitslag 

5e klasse - Baan 2 

 Tom Gooren 

 Jan van Dijk 

 22 - 30 

5e klasse - Baan 2 

 Thei van Roij 

 Har Sanders 

30 - 28 

4e klasse - Baan 1 

 Mart Hendrix 

 Wim van de Sande 

18 - 30 

4e klasse - Baan 1 

 Mies Jacobs 

 Lei Huijerjans 

22 - 30 

3e klasse - Baan 2 

 Giel Korsten 

 Mart Duijf 

26 - 30 

3e klasse - Baan 2 

 Nico Jacobs 

 Huub Heijmans 

30 - 22 

2e klasse - Baan 1 

 Peter Kusters 

 Kevin Daems 

30 - 28 

2e klasse - Baan 1 

 Harrie van den Boom 

 Ad Geenen 

30 - 22 

1e klasse - Baan 2 

 Hay Leijsten  

 Tinus Veron 

 30 - 20 

1e klasse - Baan 2 

 Ben Vissers 

 Twan Bocken 

 30 - 26 

Ere-klasse - Baan 1 

 Rob Geelen 

 Onno van Knippenberg 

30 - 28 

Ere-klasse - Baan 1 

 Johan Peeters 

 Marco Caris 

 24 - 30 

 

 

 

Finales 

Speler 1 

Speler 2 

uitslag 

5e klasse 

 Jan van Dijk 

 Thei van Roij 

30 - 24 

4e klasse 

 Wim van Sande 

 Lei Huijerjans 

30 - 22 

3e klasse 

 Mart Duijf 

 Nico Jacobs 

30 - 24 

2e klasse 

 Peter Kusters 

 Harrie van den Boom 

30 - 28 

1e klasse 

 Hay Leijsten 

 Ben Vissers 

30 - 26 

Ere-klasse 

 Rob Geelen 

 Marco Caris 

30 - 24 

 

 

 

Bron: Dagblad “de Limburger”  9 maart 2020 

Uitslagen: https://www.beugelen.nl/nk-persoonlijk/2020/finale-hoogeloon 

This site is developed and copyright © 2024 by Hans Peeters - all rights are reserved - disclaimer - privacy policy