Beugelclub O.V.U.Laatste updates:

29-06 - Nieuws
22-06 - Nieuws
12-06 - Nieuws
01-06 - Nieuws
03-05 - Verslag senioren


Contactloos pinnen logo

Bezoekers:
Vandaag: 48
Gisteren: 691
Totaal: 756622


Historie


Hier kun je kiezen voor de historie van O.V.U. Kessel of voor de historie van beugelen in zijn algemeenheid.

Historie Beugelclub O.V.U. Kessel

De oudste verenigingsfoto uit ons archief stamt uit 1950.

 

Beugelclub OVU (onze vrije uren) Kessel werd in 1934 opgericht in zaal Hebben in Veers. Na enkele jaren te zijn uitgeweken naar het Veerhuis keerden we in de zeventiger jaren terug naar ons oorspronkelijke honk wat inmiddels was overgenomen door ons lid Crit Naus. In deze jaren was het voor enkele van onze leden wel flink aanpoten omdat voor iedere training of wedstrijd de vloerplanken en balken verwijderd moesten worden en na training of wedstrijd vrijwel altijd weer dichtgelegd moest worden. In de zaal werd namelijk enkele malen per week gekiend en dat was nu eenmaal een belangrijke bron van inkomsten voor de zaalhouder. Omdat de eerder genoemde leden op vrijwel alle avonden assisteerden bij dit kienen leverde dit de club ook een extra inkomen op.

 

50-jarig bestaan 1984.

 

In 1984 vierden we hier ons 50-jarig bestaan. Toen Crit besloot de zaak van de hand te doen kwamen we heel even in een onzekere periode, maar hadden we uiteindelijk de keuze uit 4 lokalen. Jac en Nel van Café Zaal de Keverberg, Emiel en Truus van Bonaparte en Lambert Coenen, uitbater van de Maasoever, verklaarden zich bereid een beugelbaan aan te leggen in hun zaal mits dit door de leden van OVU zou gebeuren. Bovendien wilde ook Jan Janssen, de nieuwe eigenaar van zaal Hebben (inmiddels de Heksendans) de beugelclub graag binnenboord houden. De algemene ledenvergadering koos voor de Maasoever en mét kastelein Lambert als nieuw lid vond de verhuizing plaats in 1989.

 60-jarig bestaan 1994

 

In 1994 vierden we in de Maasoever ons 60-jarig bestaan met een gigantische receptie en een fantastisch optreden van "Opus ein" onder leiding van John Timmermans. In 1990 werd onze jeugdafdeling opgezet door Piet Bol, Sjaak Ottenheim en Sjra Naus. Ieder op hun eigen manier hebben ze, door de jaren heen, diverse talenten in hun ontwikkeling geholpen en klaargestoomd voor het hoogste niveau. Ook talentjes van verenigingen die zelf (nog) geen jeugdafdeling hadden waren bij ons welkom. Maykel Leijsten bij ODL en Rik Spreeuwenberg van de Knippers zijn hiervan 2 goede voorbeelden. Bij enkele van onze talenten gingen andere interesses overheersen en zij gingen verloren voor de beugelsport of haalden (net) niet het hoogste niveau. Van deze “generatie” hebben Roel Ottenheim, Bjorn Bongers, Sandra Kleynen-Claessen en Miranda Ottenheijm, met wisselend succes, de sprong naar de hoofdklasse wél gemaakt.

Henk en Lies, de opvolgers van Lambert Coenen in de Maasoever, bleken helaas iets minder beugelminded en tegen het einde van de negentiger jaren namen de plannen om een eigen clubgebouw neer te zetten steeds concretere vormen aan. Er werd door het bestuur een strategie uitgezet en de leden toonden zich harde werkers. In september 1999 vond de prachtige opening plaats en waren we eigen baas. Omdat het 3e team in dat seizoen met overmacht kampioen werd in de 3e klasse moesten we meteen na ons eerste seizoen op de nieuwe baan al een kampioensreceptie organiseren. OVU heeft nooit in titels gegrossierd, maar altijd gezelligheid hoog in het vaandel gehad. Ons 1e team acteerde bovendien op het seizoen 1997/1998 en 2007/2008 na, altijd op het hoogste niveau. Na beide degradaties werd het verloren gegane terrein in één jaar goedgemaakt en het inmiddels vrijwel volledig getransformeerde team is alweer jaren een vaste waarde in de hoogste klasse. In het seizoen 2015/2016 speelde ook ons 2e team, na de onverwachte promotie als nummer 2 achter kampioen Olland 1 een jaar eerder, ook één jaar in de Lotto-Ereklasse. Het bleek een heel leerzaam jaar, maar vanaf dag 1 een “mission impossible”. Alweer jarenlang is duidelijk dat 1e klasse het niveau is waar dit team thuis hoort. OVU 3 en 4 spelen inmiddels in de 3e klasse, maar het is maar zeer de vraag of dit voor OVU 4 volgend seizoen ook nog het geval is. Het 5e verkeert in de 4e klasse eveneens “in zwaar weer”. Ons laagste team, het 6e, staat in de 5e klasse op een promotieplek en een kampioenschap behoort zelfs tot de mogelijkheden. De laatste jaren hebben onze teams zich meerdere keren ware “cupfighters” getoond en wonnen vrijwel alle teams een of meerdere keren de beker in hun categorie. Ook dit jaar haalden OVU 1, -5 én -6 de finale.

 

 

Noodzaak 2e baan

 

(Mede) omdat onze vaste clubavond, de vrijdag, in het gedrang kwam door het grote aantal wedstrijden op de vrijdag én de invoering van vijf- in plaats van zestallen waren we genoodzaakt om de mogelijkheden voor een 2e baan te onderzoeken. Op de algemene ledenvergadering (jaarvergadering) van september 2007 kreeg het bestuur de volmacht om al het nodige te ondernemen. De gesprekken met o.a. de gemeente en de bank verliepen bijzonder positief en de plannen werden steeds concreter. We lieten ons niet ontmoedigen door de (te) lange procedure(s) bij gemeente en provincie om de vergunning te krijgen, en net toen we alles rond hadden leek de kredietcrisis roet in het eten te gooien waardoor het krijgen van de benodigde hypotheek aan een zijden draad kwam te hangen. Uiteindelijk werd de vergunning in 2009 verleend en de hypotheek verstrekt, maar kon de gemeente de toegezegde subsidie als gevolg van de nakende herindeling en het opgaan van Kessel in de gemeente Peel en Maas niet meer uitbetalen. De raad van de nieuwe gemeente Peel en Maas beschikte in 2010 negatief op ons verzoek omdat onze aanvraag niet was opgenomen op de zogenaamde prioriteitenlijst. We hebben ons door deze ernstige tegenvaller niet uit het veld laten slaan en onze “eigen kredietcrisis” op weten te lossen. De door de gemeente, voor het eerst, toegekende waarderingssubsidie voor de periode 2012-2015 was in ieder geval een kleine pleister op de wonde. Toch nog enigszins tevreden konden we op zondag 5 september 2010 met een goed bezochte open dag onze 2e baan officieel in gebruik nemen. Omdat een aantal nieuwe leden door de omstandigheden helemaal gewend was geraakt aan spelen op vrijdag kwam van deze mensen het verzoek om op vrijdag te mogen blijven spelen. Omdat de problemen van de clubavond met de ingebruikname van de 2e baan waren weggenomen werd op een extra ledenvergadering besloten om 2 teams het seizoen 2010/2011 als proef op vrijdag op de nieuwe baan hun thuiswedstrijden te laten spelen. Er werd afgesproken om de zaak na een (volledig) seizoen te evalueren. De evaluatie leverde op wat we al verwacht hadden. De leden spraken zich uit vóór de vrijdag en hiermee werd met een traditie gebroken en de vrijdag een volwaardige competitieavond. De trainingsmogelijkheid op donderdag wordt door de leden nog steeds niet optimaal benut, maar leverde wél de donderdaggroep op, onze nieuwe kweekvijver. De opening van onze buitenbaan, met een open dag op 30 april 2012, werd een daverend succes. De kinderen vermaakten zich opperbest, aan eten en drinken geen gebrek en wethouder Hermans van de gemeente Peel en Maas toonde zich in ieder geval een “verenigingsman” en probeerde zelf ook enkele bollen door de ring te spelen.

 


Koppeltoernooi

 

 

Vanaf 1985 organiseren we ieder jaar rond Kerstmis ons koppeltoernooi waarbij een actieve en een niet-actieve beugelaar een koppel vormen. De gekozen formule bleek een gouden want dit evenement is niet meer weg te denken uit onze activiteitenkalender en inmiddels door meerdere verenigingen (overigens met onze toestemming) gekopieerd. 2009 was de 25e keer en met een overweldigend aantal inschrijvingen van 29 koppels werden alle records gebroken waarna 2010 en 2011 met 34 en 30 inschrijvingen nóg succesvoller bleken. Vanaf dat moment is de belangstelling iets afgenomen, wat niet wegneemt dat het een geweldig evenement blijft. We mogen niet uitsluiten dat de formule mogelijk niet helemaal meer van deze tijd is en iets “bijgeschaafd” zou kunnen/moeten worden.

In het kader van “januari beugelmaand” is er met vvKessel een afspraak voor het houden van een jaarlijks toernooi onder hun jeugdleden. De overvolle speelkalender van de tafelvoetballers, de aangescherpte eisen voor de speeltafels én de vele carnavalsactiviteiten in de maand januari zijn de reden dat het in 2011 en 2012 gehouden tafelvoetbaltoernooi geen klassieker is geworden en onze activiteitencommissie nog steeds op zoek is naar verdere invulling van onze promotionele activiteiten.

032019 wordt vervolgd...

This site is developed and copyright © 2024 by Hans Peeters - all rights are reserved - disclaimer - privacy policy